Líra könyvklub
Könyv keresés:
Aktuális katalógus
Cikkek
Litera - Felmérő
A világ fölmérésének szüzséje a természettudós Humboldt és a matematikus Gauss figurája körül konfigurálódik, a megidézett század tudományos világképének két emblematikus alakja körül. A két történet egymást felváltva fut, egymás után következnek az epizódok, szépen kiporciózva azokkal a különösségekkel, amelyek két valamire való különcöt jellemeznek.

És persze mindezek mögött és előtt kiderül, hogy bizony, bizony ők is emberek, esendők és halandók; a nagyság is törékeny, olykor komikus, máskor groteszk, néha burleszkbe hajló. Voltaképp két komoly ambíciójú, de csetlő-botló alakot látunk, akikről épp annyit tudunk meg, amennyi elegendő ahhoz, hogy epikus jelenlétük érdekességét fenntartsa. Megteremtse és fenntartsa azt az illuzórikus tudatot, hogy valamely ismeretlen terepen kószálunk, elfeledett, de nyomaiban mégiscsak ismerős, hozzánk tartozó földön. Nem kérdéses azonban, hogy bár nyomokban járunk, de nem vagyunk nyomon.

Kehlmann létrehozza a szöveg homlokzatát, a történetek árnyjátékát, de legkevésbé sem a platóni barlang-hasonlat értelmében, hanem a varieté szellemében ülteti le és „varázsolja el” közönségét. Világát olyan perspektívából teremti meg, ahonnan Humboldt nézte az őslakosokat; kíváncsiskodva, gyűjtögetve, idegenkedve, és mégis -együtt érezve. Épp úgy, amiképp az európai ember visszatekint elfeledett felmenőire.

Jánossy Lajos


Olvasson tovább:
www.litera.hu

Kehlmann, Daniel
Ára:
2690 Ft
Klub ár
2490 Ft

Két fiatal német nekilát a világ fölmérésének a 18. század végén.

Kosárba Megvásárolom

 
Líra Könyv Zrt. Központ: 1086 Budapest, Dankó u. 4-8. Tel: 06 (1) 33-77-333, E-mail: lira@lira.hu