Líra könyvklub
Könyv keresés:
Aktuális katalógus
Cikkek
A Királynő szerelme Karády és Ujszászy
Talán a görögök tudták a legjobban: az igazi szerelmek eleve elrendelten, sorsszerűen magukban hordják végzetüket. Karády Katalin színésznő, énekesnő és Ujszászy István kémfőnök, Horthy Miklós
titkos ügyeinek tábornoka így botlottak egymásba; a fátum az első pillanattól felettük lebegett.

Ujszászyt apja egy Bécs melletti katonaiskolába küldi tanulni. Itt ismerkedik meg a nála valamivel idősebb Canarisszal, aki később a német hírszerzés egyik főnöke lesz. Ujszászy kezdetben katonadiplomáciai szolgálatot vállal. Szabadságai idején, családja révén megismerkedik azzal a konszolidált, hozzáillő, finom, vallásos úrilánnyal, akit eljegyez.

Csakhogy, saját bevallása szerint, míg más férfiak a „titkos-szakmákban” itallal, droggal oldják feszültségeiket, Ujszászy az éjszakai bárokat szereti. Budapesten is így ismerkedik meg a „Királynővel”, Karády Katalinnal. A nagypolitika fordulatai azonban megváltoztatják a katonadiplomata életét: Horthy olyan embert keres maga mellé, akiben megbízik, aki segíti manővereit: ezért kulcspozícióba helyezi, és komoly hatalmat ad Ujszászynak. Ujszászyt elvarázsolja Karády szerelme. A művésznő egyszerűen jó ember. Reflexei normálisan működnek: segít barátain, köztük zsidó muzsikusokon, szövegírókon; hamis papírokat szerez bujkáló üldözötteknek. Hatására a tábornok progresszívebb lépéseket tesz: kapcsolatba lép svéd, sőt angol érdekeltségekkel. A nácik elkapják, de ő még így is komoly, és fogságban nehezen megszervezhető lépéseket tesz Karády megmentésére.

De itt az idő, hogy a művésznőről ne csak Ujszászy összefüggésében szóljunk! Karády viszonylag gyorsan érte el a sikert – méghozzá a nagyon nagy sikert. A búgó hangban, a romantikus előadói stílusba az emberek mélyebb értelmet véltek felfedezni. Háború volt, a halál ott ólálkodott a családok, a behívott katonák körül, az élet bizonytalanná lett. Színpadon, lemezen, a rádióban mindenki csodálattal hallgatta a megtestesült legendát. Az országban KK klubok alakultak, ahol ismeretlen rajongók gyönyörködtek a hirtelen felkapott – és ma is, hatvan év után is varázslatos – dalokban. Ujszászy biztonságot adott a művésznőnek, és Karády különös rangot kapott tőle a társadalomban. Érdekesek voltak kifelé, s ők egymás számára is, befelé.

Benedek István Gábor

Ujszászy István
Ára:
3990 Ft
Klub ár
3700 Ft
Ujszászy István - vezérőrnagy, a hírszerző és kémelhárító osztály vezetője - ÁVO fogságban írt feljegyzésfüzére a 40-es évek politikájába és a közszereplők privátszférájába enged bepillantást. A kiadás jegyzeteit és tanulmányait kiváló történészek jegyzik.
Kosárba Megvásárolom

 
Líra Könyv Zrt. Központ: 1086 Budapest, Dankó u. 4-8. Tel: 06 (1) 33-77-333, E-mail: lira@lira.hu