Líra könyvklub
Könyv keresés:
Aktuális katalógus
Cikkek
Karinthy Marci,Tavasz,Budapest
Jön tavasszal, Budapesten Karinthy Márton színházi rendező Verpelét felől, eljön a Karinthy Frigyes -emléktábla előtt, akár gondolhatna arra is, hogy az Utazás a koponyám körül meg a Szellemidézés után ő – Utazás Karinthyába alcímmel – az Ördöggörcsöt írta meg, már harmincötezer példány fogyott belőle.

Beállt a sorba: Frici nagyapja talán kicsit büszke lehetne az unokára.Akkor hát most újra kiadják Cini, azaz az apja regényét, a Budapesti tavaszt, az Ulpius ház igazgatója kért hozzá valami előszóféleséget, Előszót írt a nagyapja is, ő meg magának is csak most fogalmazza a sajátját. Hogy arról szól, ahogyan kikecmergett akkor a szörnyűségekből a város, és arra gondol, talán az egész apai életműnek mottója lehetne a túlélés, és most eszébe jut, hogy nagyanyjának, Arankának nem sikerült, Zalaegerszegről vitte a marhavagon Birkenauba, onnan Auschwitzba, ez is ott van a történet mögött.

Persze Cini társaságát már más fából faragták, mert annak a pesti polgári értelmiségi rétegnek megadatott az a képesség, hogy röhögve búcsúzzon a múltjától.Megy tovább, már a Gellérthegy déli oldalában jár, elmegy a Karinthy Ferenc-emléktábla előtt. Gondolhatna arra is, vajon mi lesz a Budapesti tavasz új kiadásának a címlapján, ő az 1955-ös filmplakátot javasolta. Azt a három évet, kérdezi magától, ’45-tôl ’48-ig, miért kéne utólag letagadni… Mert az egyik diktatúrából átléptünk a másikba? És az se baj, hogy pátosza van a történetnek, a 20. században olyan kevés, ami igazi, átélt és őszinte. Ráadásul, gondolja, az apja, rendkívül csalafinta módon, megírta benne a saját ifjúságát is, megismerkedését a feleségével, vagyis anyámmal, gondolja Karinthy Márton, a bujkálást, a dekkolást, de még a hecceket is, mert azok is benne vannak.
Bandukol egy színházi rendező Lágymányoson, a Gellért-hegyen, Kelenföldön,elér a néhai Haladás moziig, ott a Hököm Színpadból született Karinthy Színház, huszonöt éves, huszonöt éve ő a színigazgató. Karinthy Márton, apja Cini, nagyapja Frici. Szinte együtt a család.

A Budapesti tavaszt eléggé későn olvasta, különben is elég későn kezdett olvasni. Gimnazista korában. Apja levette a polcról Gogol A köpönyegét, és azt mondta, állítólag az egész orosz irodalom „Gogol köpönyegéből bújt ki“, szerinte viszont az egész irodalom, így aztán kezdje ezzel, tanácsolta, ha egyáltalán el akarja kezdeni. Onnantól falta a könyveket. És emlékszik, amikor apjának már színházi bemutatói voltak, de őt még nem vitték az előadásokra, és ő otthon olvasta az apja írásait. Meg hát Cini szerette kikérni a véleményüket, egyik-másik novelláját, regényét a leányfalui kertben föl is olvasta, nagyon leste az első hatást, elsősorban persze az anyjáét.
Gondol még arra, hogy négy éve jelent meg az Ördöggörcs, van saját website-ja, ma is érkeznek még olvasói hozzászólások. Volt már vagy kétszáz író-olvasó találkozón, de eddig mindig moderátor kérdezte. Most egy íróakadémiára hívták meg, előadást kell tartania; nahát, mosolyodik el, mit fog mondani majd, aztán benyit a színházba – ami e pillanatban odakint marad, az egyrészt Budapest, másrészt a tavasz.
Varga Sándor Márton

Karinthy Ferenc
Ára:
2999 Ft
Klub ár
2790 Ft
Szorul a szovjet ostromgyűrű Budapest körül, de két katonaszökevény még átjut. Pintér rokonainak lakását szemeli ki búvóhelyül, de ott már egy zsidó lányt bújtatnak...
Kosárba Megvásárolom

 
Líra Könyv Zrt. Központ: 1086 Budapest, Dankó u. 4-8. Tel: 06 (1) 33-77-333, E-mail: lira@lira.hu