szerkesztette: John Julius Norwich - Hetven történelmi város
Megjelenés ideje: 2010
ISBN: 9789632930954
304 oldal
Méret: 200 x 30 x 260
Ára: 7990 Ft
Hetven történelmi város
Fordította: Hegedűs Gyula, Hegedűs Ildikó
A civilizáció története - az első városoktól a modern megalopoliszokig
Az első városnak tartott Uruk megszületésétől a mai modern megalopoliszokig jelentős városok - Babilon és Ninive, Athén és Róma, Isztambul és Velence, Timbuktu és Szamarkand - fémjelezték a civilizáció fejlődését. Uruk után a sort Théba, Jeruzsálem és Alexandria folytatja, majd következnek az első évezred lenyűgöző városai, Damaszkusz és Bagdad a kalifátusok korában, Teotihuacán és Tikal Közép-Amerikában, aztán végül Csangan, a Tang-dinasztiakorának kínai városa.
A középkorban olyan városok virágoztak, mint Palermo és Párizs Európában, Benin Afrikában és a dicsőséges khmer város, Angkor Ázsiában. Utunk következő állomása az iszlám Iszfahán és Agra, aztán Prága és Amszterdam, mielőtt elérkezünk korunk megalopoliszaihoz, Londonhoz és New Yorkhoz, Tokióhoz és Barcelonához, Los Angeleshez és Săo Paulóhoz.
Történelem, művészet és építészet, kereskedelem és ipar, gazdaság és politika - de ez a könyv mégis inkább az emberekről szól, arról, milyen körülmények között dolgoztak és mulattak, hogyan gyakorolták vallásukat, hogyan éltek összezárva a szoros városfalak mögött és hogyan háborúztak egymással.
Fordította: Csősz Róbert
Mindenki idióta - csak én nem!
Bármerre nézünk, mindenhol csak irigyeket, örök optimistákat, egyszóval idiótákat látunk. Idegesítenek és fárasztanak a munkahelyünkön, a szabadidőnkben, az interneten és a politikában....
Anya csak egy van
Édesanyák, akik féltő szeretettel kísérik gyermekeik minden lépését. Asszonyok, akik akár életüket is feláldozzák értük. És nők, akiket sokszor nehezen értünk, pedig oly sok minden...