George A. Akerlof-Robert J. Shiller - Animal Spirits avagy a lelki tényezők szerepe a gazdaságban és a globális kapitalizmusban
Megjelenés ideje: 2011-01-31
ISBN: 9789631359602
268 oldal
Ára: 2690 Ft
Animal Spirits avagy a lelki tényezők szerepe a gazdaságban és a globális kapitalizmusban
Vitára invitáló vagy inkább provokáló művet tart kezében az olvasó, az utóbbi évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó gazdasági tárgyú könyvét. A Google kereső csupán az ,,Animal Spirits, reviews" beírásra csaknem 500.000 találatot jelez. Ez igazából senkit nem érhet meglepetésként. Egyfelől a szerzők a kortárs közgazdaságtudomány legkiválóbb képviselői közé tartoznak. George A. Akerlof Nobel-díjas, szerzőtársát, Robert J. Shillert a világ száz legbefolyásosabb közgazdásza között tartják számon.

Néhány recenzióba belelapozva úgy tűnik, hogy a támogatók és ellenzők, a bírálatok és a dicséretek nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg. Természetesen ezen sem lehet csodálkozni. A téma mindig is a legélesebb, legszenvedélyesebb vitákat váltja ki a közgazdaságtudományban és ezen belül különösen az angolszáz szakirodalomban. Friedman vagy Keynes? Neoklasszikus vagy neokeynesiánus? Vajon a válság, a munkanélküliség szükséges rossz, vagy megelőzhető az állam beavatkozásával, de legalábbis romboló hatásában tompítható?

A könyv a mostani válságra válaszul jelent meg 2009-ben, és a vita a könyv alapgondolata körül cseppet sem vesztett aktualitásából az azóta eltelt időben.

Az elmúlt több mint fél évszázadban a fejlett világ legalábbis elszokott a válságoktól. Kisebb-nagyobb visszaesések természetesen voltak, de a világgazdaság gyorsan túllendült rajtuk, így ezek inkább megerősítették, mint kétségbe vonták a globális kapitalizmus működési módjának érvényességét.

Ez a mostani válság azonban alapvető elveket és vitathatlannak tekintett értékeket kérdőjelezett meg, és ma még nem világos, hogy a világ milyen irányban halad tovább.

Mi sem térhetünk ki ezek elől a kérdések elől, és a válaszoktól, amiket adunk, nem csupán a saját életünk, de gyermekeink jövője is függ.

Akerlof és Shiller lehetséges és sok szempontból meggyőző válaszokat ad e kérdésekre, amelyeket mindenképpen érdemes megismernünk és megfontolnunk. Könyvük mégsem úgynevezett ,,komoly könyv", stílusa könnyed, szórakoztató, a legjobb angolszász hagyományok jegyében didaktikus.
A fordító
Ez a kötet az érettségire való felkészülést nem általános összefoglalással, és nem is előregyártott feleletsémákkal kívánja segíteni, hanem a nyilvánosságra hozott témakörök teljes...
Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ