Vagány históriák est Kemény Istvánnal
Január 23-án 19 órától a Hadik Irodalmi Szalonban Vagány históriák est. Vendégek: Deres Kornélia, Finy Petra, KEMÉNY ISTVÁN, Schein Gábor, Szijj Ferenc és Szőcs Petra.

Hadik Irodalmi Szalon vol. 24. - VAGÁNY HISTÓRIÁK a Hadik Irodalmi Szalonban és a Prae irodalmi folyóiratban

Időpont: 2013. január 23. 19.00
Helyszín: Hadik Kávéház (1111 Budapest, Bartók Béla út 36.)

Több, mint két éves fennállásunk óta a Hadik Irodalmi Szalonban hónapról hónapra egy-egy téma köré gyűlve, csoportosítva meghívott vendégeimet gyűlünk össze, s beszélgetünk művészetről, irodalomról, ismerjük meg a kortárs kulturális élet kiemelkedő alkotóit.
2012 januárjában sem lesz ez másképp, hisz az évet egy nagyon fiatalos, lendületes programmal kezdjük. Gondoltunk egy nagyot, és a központba ez alkalommal is az irodalom és a társművészetek lesznek, de kicsit másképp: egy fiatal fotográfus, Bach Máté fotósorozata adja a központot, egyben a keretet a januári Szalonnak, amit abból bontunk ki, építünk fel.


A Vagány históriák elnevezésű sorozatban Bach Máté fotográfus 50 ötven kortárs magyar költőről készített portrésorozatot, amit tavaly a költészet napján mutattak be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A teltházas, nagyszabású esten magam is részt vettem, hisz Bach Mátéval régóta dolgozunk együtt, így engem kért fel a háziasszonyi szerepre, s a fotósorozat munka-folyamatába is betekintést engedett. A  Vagány históriák koncepcióját Nagy Márta Júlia költővel együtt dolgozta ki Máté, s az 50 költőt is Márta válogatta.
A munkának lehetne azt az alcímet címet is adni, hogy 'ugyanaz, mégis másképp'. Az 50 megörökített költő között reprezentálva van a kortárs magyar irodalmi élet. A költészet mutatkozik be alkotóin keresztül: Kemény Istvántól Juhász Ferencig, Szálinger Balázstól Szöllősy Mátyásig, Szőcs Petrától Finy Petráig, Lanczkor Gábortól Borbély Szilárdig. Másképp, hisz az eredeti elgondolás szerint Bach Máté kiemelte alanyait az irodalomból, pontosabban abból, amit az ember az irodalomról gondol. Szabadon választott helyeken, kedvenc erdőben, udvaron, saját könyvespolc vagy szokásos presszó előtt fotózta le alanyait kedvenc tárgyukkal.

Az 50 Vagány história zenei aláfestéssel film-formában levetítésre került, s azóta Budapesten több program kapcsolódott e remek ötlethez.
A 2012-es, karácsonyra megjelenő Prae irodalmi folyóirat szintén a Vagány históriáknak adott otthont, ezt a januári Hadik Irodalmi Szalon esten kézbe vehetik, meg is vásárolhatják  majd látogatóink, előbb, mint ahogy a folyóirat a hírlapárusokhoz kerülne.


A Vagány históriák estünkön tehát hat költő látogat el hozzánk:

Deres Kornélia költő, kritikus, szerkesztő. 2003 óta publikál. Tanulmányait az ELTE-BTK magyar és angol szakjain végezte, 2011-től ugyanitt az Irodalomtudományi Doktori iskola ösztöndíjas hallgatója. Tagja a Színházi Kritikusok Céhének és a FISZ-nek, a JAK elnökségi tagja. Versei a Telep antológiában és a Szép versek válogatásban is megjelentek, önálló kötete 2011-ben jelent meg Szőrapa címmel, emlyért 2012-ben (a legjobb első kötetért) elnyerte a Makói Medáliák díjat. Az ő "pontos, kegyetlen, őszinte mondatai" (idézet Kemény István hátlapszövegéből) megrázó és felemelő kötet-egészt alkotnak - és borzongatóan szépet.

Finy Petra a magyar kortárs gyerekirodalom egyik meghatározó alakja. Gazdagon illusztrált mesekönyvei nem hiányozhatnak egyetlen gyerekes család könyvespolcáról sem, mégis, első könyve, a Histeria grandiflora című verseskötet felnőtteknek íródott.
Nemrég jelent meg Egy marék buborék című gyermekverses kötete, illetve első felnőtt-regénye, a Madárasszony, amely a magyar irodalomban egyedülálló vállalkozás, mely a természet nyelvén mesél el egy nagyon is emberi történetet. S ha minden igaz, tavasszal jelenik meg Kanyar címmel verseskötete a Librinél. 2011-ben ő kapta Lackfi Jánostól a Nizzai Kavics Díjat.

Kemény István József Attila-díjas költő, író, akit számos kritikusa nemzedéke legjelentékenyebb költői között tartja számon. Parti Nagy Lajos szerint "költészetén immár több nemzedék nőtt fel, a sajátja is bizonyos fokig és az utána jövők is." 1984-es bemutatkozó kötetét 2006-ig hét versgyűjtemény követte.  Első prózakötetét, Az ellenség művészete című kisregényt 1989-ben adták ki. Első nagyregénye Kedves Ismeretlen címmel 2009-ben látott napvilágot. Írt drámát, rádiójegyzetet, fülszövegeket, ponyvaregényt (álnéven), és több fordítása (többek között tucatnyi Nick Cave-magyarítása) is megjelent.

Schein Gábor József Attila-díjas író, költő, műfordító, irodalomtörténész.  A Szavak emlékezete, az Elhangolás, a Panaszénekek, a Bolondok tornya című verseskötetek, az Irijám és Jonibe című gyerekkötet és számos dráma, regény szerzője. "Napról napra, szövegről szövegre, könyvről könyvre élek. Mindig csak a következőt szeretném jól megcsinálni. Nagyon el vagyok keseredve, ha nem sikerül, és nagyon örülök, rövid ideig, ha úgy érzem, most sikerült valami."

Szijj Ferenc József Attila-díjas magyar író, költő, műfordító, könyvtáros, szerkesztő. A lassú élet titka, a Kéregtorony, a Kenyércéulák című verseskötetek szerzője, illetve 2008-ban jelentette meg Zöldség Anna és a beszélő póniló című meséskönyvét. Egyértelműen a hazai költészet egyik meghatározó alakja, akiről sokszor írják, hogy szövege "sokszor mindenfajta logikai összefüggést nélkülöző szózuhatagot" tartalmaz, amelyben a csakis asszociatív összefüggésben álló "mondattöredékek többféleképpen is értelmezhetővé válnak." (Kovács Eszter)
Kenyércédulák című kötetében egy izgalmas folyamatra vállalkozott: nagyjából egy évtized kenyércéduláit gyűjtötte össze - Szijj - versekről van szó természetesen, de ezek a versek együtt valamiféle naplóformát idéznek meg.

A Kolozsváron született Szőcs Petra költő, forgatókönyvíró. Az ELTE magyar-német majd a Színház- és Filmművészeti egyetem forgatókönyvíró szakán végzett. Lénye és képei, ahogy versei is érzékenyek, finomak, mélyre látóak és őszinték.
Találkozhatunk vele felolvasásokon, olvashatjuk verseit a legjelentősebb irodalmi lapokban, online fórumokon, s láthattuk Hegedűs János Literás fotónaplójában, illetve a Vagány históriák sorozatban.

Az esten részt vesz természetesen Nagy Márta Júlia költő, akit faggatunk majd a válogatás titkairól és a Vagány-munkáról, Bach Máté fotográfus, vetítünk majd a Vagány históriák filmből, a költők felolvasnak, és lesz zene is: Magyar Bori énekesnő (aki Amszterdamból utazik haza a Hadik Irodalmi Szalon estre) és Kardos Dániel gitárművész játéka teszi teljessé a programot.

Háziasszony: Juhász Anna

Belépőjegy: 500 Ft, az estre a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen. Belépés és ülőhelyfoglalás 18.00 órától, az érkezés sorrendjében!

A rendezvény Facebook eseménye: http://www.facebook.com/events/577241825625495/

A 2022-es Petri-díjas kötet
,,Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött" - szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás...
Magzatpróza a szülésről és a születésről
Mit jelent életet adni, és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés...
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ