Krasznahorkai László az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál vendége
Krasznahorkai László Kossuth-díjas írót meghívták az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztiválra -írja a PRAE.

Az Európa új korszakban című programsorozat részeként találkozik Krasznahorkai Colm Tóibín neves ír novellistával, újságíróval a Corner Theatre-ben. Az apropót pedig az szolgáltatja, hogy a Sátántangó című regény angol fordítása ősszel kerül a szigetország boltjaiba. A két írót egyedülálló kapcsolat fűzi egymáshoz, ez pedig az azonos világlátásuk és irodalmi kifejezésmódjuk - emelte ki a fesztivál honlapja, a www. edbookfest.co.uk. Colm Tóibín azt írta Krasznahorkairól, hogy tiszta komédia és hamisítatlan komorság elegye rejlik könyveiben.

Beszélgetésükön szó esik majd a magyar író pályájáról és az ÁllatVanBent című, tavaly megjelent legújabb könyvéről, amely már olvasható angolul. Krasznahorkait Max Neumann képzőművész egyik képe ihlette írásra, majd Neumann az ő szavainak hatására készítette el a többi képet, ezekre az író tizenhárom másik szöveg megírásával válaszolt.

Krasznahorkai Lászlónak a Háború és háború, Az ellenállás melankóliája című kötetét George Szirtes magyar származású angol költő-műfordító ültette át angolra, csakúgy, mint a Sátántangót. Krasznahorkai a kezdetektől együtt dolgozik Tarr Béla rendezővel, első megjelent könyvéből, a Sátántangóból is ő készített filmet, de az idei Berlinálén kitüntetett A torinói ló című filmjének is Krasznahorkai írta a forgatókönyvét.

Takács Ildikó, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, akinek most járt le megbízatása, azt mondta az MTI-nek: örül, hogy az intézet támogathatta Krasznahorkai László részvételét a világ egyik legnagyobb könyves fesztiválján. A 17 napos fesztivál a skóciai fővárosban augusztus 13-tól 29-ig tart, és mintegy 800 szerzőt mutat be több mint 40 országból. 

A fesztivál igazgatója, Nick Barley a portálnak úgy nyilatkozott, hogy az idei könyves seregszemle programsorát a 21. század forradalmainak tematikájára fűzik fel. Az észak-afrikai és közel-keleti forradalmak évében, amikor évtizedek óta uralkodó rezsimek omlottak össze és a világ nagy változásokon megy át, az előadásokon, vitafórumok, többek között az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i támadások 10. évfordulója, a Facebook- és a Wikileaks-botrányok is középpontba kerülnek. A fesztivál az írott szó erejét vizsgálja meg a gyorsan változó világban - tette hozzá az igazgató. 

Az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivált 1983-ban alapították és mára a skóciai augusztusi fesztiválszezon egyik kulcsrendezvénye lett csaknem 700 eseményével, amely minden korosztálynak nyújt érdekességeket a seregszemlének otthont adó történelmi Charlotte Square Gardensben, ahol a 17 nap alatt 220 ezer vendégre számítanak.

Forrás: PRAE

A 2022-es Petri-díjas kötet
,,Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött" - szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás...
Magzatpróza a szülésről és a születésről
Mit jelent életet adni, és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés...
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ