Rezsipénzen vette az első dedikációt

Rezsipénzen vette az első dedikációját

Rezsipénzen vette az első dedikációját- Mintha a költő Facebook-oldalát állítottam volna össze. Megmutatja kivel milyen kapcsolatot tartott - mondja Bíró-Balogh Tamás. Fotó: Kuklis István
Szeged - Tizenöt év alatt 614 Radnóti-dedikációt sikerült egybegyűjtenie Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésznek. Előkerült közülük ismeretlen vers, és baráti, szerelmi szálak is tisztázódtak.
Bemutatják az új kötetet
Bíró-Balogh Tamás Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikációi című kötetét hétfő délután 5 órakor mutatják be a szegedi Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában. A szerzővel Szilasi László irodalomtörténész és Koniorczyk Zitaegyetemi hallgató beszélget. Az est házigazdája Kovács Attila Zoltán.
– A dedikációk iránti rajongásom akkor kezdődött, amikor a Kárász utcai antikvárium vezetője, Monostori Dezső felajánlott megvételre egy dedikált Radnóti-kötetet. Mivel komolyak voltak a szándékaim, hazarohantam az albérletbe, begyűjtöttem a többiektől a rezsiköltséget, és megszereztem a könyvet – mesélte a szegedi Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész.

Lengyel András irodalomtörténész – aki a dedikációkról szóló tudományalapozó tanulmányt írt – ösztönözte, hogy a többit is egybegyűjtse, legalább másolatban. A közgyűjteményekkel és könyvkereskedőkkel könnyebb dolga volt, a gyűjtőkkel már nehezebben boldogult. Akadt köztük olyan is, aki hozzájárult, hogy megnézze a dedikációt, de felhasználni nem engedte. A kutató legizgalmasabb fázisnak az örökösök feltérképezését találta. Tizenöt év alatt 614 tételből álló sorozatot állított össze. A kötetnek természetesen az is a nem titkolt célja, hogy előcsalogassa a lappangó köteteket.

– Radnóti Miklós özvegyével, Fanni nénivel sajnos sosem találkoztam, viszont nagyon sokat beszéltünk telefonon – idézi fel. – Amikor először felhívott, azt tudakolta, miért fontos ez. Elmagyaráztam, hogy a dedikáció is az életmű része, kapcsolattörténeti dokumentum. Kérdésére akkor azzal büszkélkedtem, hogy kétszázat őrzök már. Erre elkezdett harsányan nevetni, mondván: „Az nem lehet! Miklós nem adott el annyi könyvet!" És valóban nem, mert a származása miatt nem vehetett részt könyvbemutatókon, helyette ajándékozott a költőbarátoknak, szerkesztőknek, kritikusoknak.

Kuriózum a kötetben, hogy az egyik dedikáció ismeretlen vers, amit a költő az egyik volt szeretőjének írt. Magyar nyelvű költemény ugyan, bár a múzsája csak németül beszélt. Mintha Radnóti Facebook-oldalát böngésznénk, kiderül belőle, kit törölt az ismerősei közül, és kivel fűzte szorosabbra a kapcsolatot. Az irodalomtörténész leveleket, dedikációt szerzett a neves makói orvos, Diósszilágyi Sámuel lányának, Évának a családjától is. Róla írja az egyetemista Radnóti a naplójában, hogy „ez a kislány szerelmes belém". Az üzenetekből nem egyértelmű a viszony, de az asszony fiának visszaemlékezése szerint valami kis liazon mégis volt köztük Szegeden.
2016-11-17 10:48:22
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ