Generációk estje # 2. - Dés László, Dés András, Esterházy Péter és Esterházy Marcell estje
Zene, irodalom, képzőművészet - család, tanítás, saját út - Generációk estje az Esterházy és Dés családdal február 28-án 19.00 órakor a Hadik Irodalmi Szalonban.

 Hadik Irodalmi Szalon vol.25.

Generációk estje # 2.

Dés László, Dés András, Esterházy Péter és Esterházy Marcell estje

2013. február 28. 19.00

Hadik Kávéház

 

A Hadik Irodalmi Szalon 2013 februári rendezvénye egy korábban elindított sorozat második "darabja". Több, mint két éve hónapról hónapra valamely téma, személy vagy kötet, évforduló köré rendezzük estjeinket, s hívjuk meg az irodalom, a képző-és zeneművészet területéről a legkiemelkedőbb alkotókat, izgalmas, inspiráló beszélgetésekre, közös fellépésre.

2012 októberében, egy hagyományt elindítva Generációk estjét tartottunk. Alapvető ötletünk és célunk az volt, hogy különböző választ találjunk, kapjunk a gyerekkorunk óta bennünk levő kérdésre: azon kívül, hogy arcot, testet, mozdulatot vagy tekintetet öröklünk őseinktől, nagyszüleinktől vagy szüleinktől, vajon sorsot, döntés-reakciókat, választásokat és életpálya-vonzalmat is hordozunk a vérünkben? 

Teher vagy könnyedség egy alkotó szülő mellett felnőni? Állandó összehasonlításban lehet igazán felszabadultan alkotni? Jobban figyelnek ránk, ha művész valamelyik felmenőnk? 

A Hadik Irodalmi Szalonban a Generációk februári estjén ismét az irodalom és a zene kerül előtérbe - vendégeink amellett, hogy jó barátok, két apa-fiú páros lesz, mindannyiunk kedvencei, akiket tisztelünk, olvasunk, hallgatunk, s tehetséges gyermekeiket pedig figyeljük már jó ideje!


Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző. Fiatalon kezdett zenélni. A nyolcvanas évek végén Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel megalapította a Trio Stendhalt. A Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekarvezetője volt. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. 2003-ban új együttest alapított Dés Sextet néven, melynek szaxofonosa lett. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, számtalan magyar film és musical zenéjét szerezte - az Egymásra nézve, a Szerelem első vérig, A sose halunk meg, A miniszter félrelép, az Üvegtirgris csak pár ezek közül.

Fia, Dés András "szintén zenész". Már kisiskolás korában zenélni kezdett klasszikus ütőhangszer szakon, majd gimnazistaként a szefárd-zsidó zenét játszó Hey Band tagja lett. Az egyik zenekarból adódott a másik, hamarosan több világzenét játszó együttesbe is meghívták. A Jazz + Az ütőse volt. Dolgozott, dolgozik Balázs Elemérrel, Mitsourával (Juhász Miczura Mónika énekesnő csapata), Palya Bea Zenekarának négy éve a tagja, Szalóky Ági három zenekarában is játszik, emellett Lukács Miklós kvintettjében és Lantos Zoltán Mirrorworld nevű zenekarában is tag. Saját triója, a Dés András Trió 2007 óta létezik. 

Esterházy Péter író. 1974-ben az ELTE-n szerzett matematikusi diplomát (szakdolgozatának címe: Optimum binary search trees), majd a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író.Szellemi elődeit a Nyugat-Újhold (Kosztolányi-Ottlik) vonalon jelöli ki. Műveit mindannyian ismerjük, olvassuk, a Termelési regénytől a Bevezetés a szépirodalomba-ig, A Harmonia Caelestistől a Javított kiadásig, A szív segédigéitől az Egy nőig (Utóbbiról Nádas Péter így fogalmaz: "Esterházy regényével a magyar irodalom egy nagy könyvvel lett gazdagabb, és végre nagykorú.") Könyvei szinte a világ minden nyelvén olvashatóak. 

Fia, Esterházy Marcell képzőművész. 1977-ben született, Párizsban él és dolgozik. 2003-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén, 2004-ben Marseille-ben végezte a post-diplome-ját. Foglalkozik fotóval, videóval, készít installációkat. Számtalan önálló és csoportos kiállítása van, volt, Párizstól Rómán át Düsseldorfig, Debrecentől Brüsszelen át Észtországig. Művei a Ludwig Múzeum és a Fonds Communal d'Art Contemporain (FCAC), Marseille gyűjteményében is megtalálhatóak. 

Az est háziasszonya: Juhász Anna

Belépőjegy: 500 Ft, az estre a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen. Belépés és ülőhelyfoglalás 18.00 órától, az érkezés sorrendjében!

 

Mindenkit szeretettel várunk!

Juhász Anna

művészeti vezető

Hadik Irodalmi Szalon

+3670/564.71.24

Bővebb információ: http://www.facebook.com/events/491770504194077/

Kántor Péter
Kántor Péter különleges műfaja a képeket leíró vers. Születésnapi kötetében a húsz képet újraíró költemény olvasása mellett az eredeti festményeket is láthatjuk, az európai művészet remekműveit idősebb...
Szécsi Noémi
Szécsi Noémi regénye az 1848-as forradalom és szabadságharc utáni emigráció ismeretlen oldalát mutatja be. Miközben az emigráns forradalmárok különböző nyugati országokban intézik politikai ügyeiket, feleségeik...
Krasznahorkai László
Homéroszi meneküléstörténet képekkel és zenével

Annak, ,,aki menekül, éppen abban a világban kell léteznie, amelyik elől és amelyik miatt menekül" - olvassuk Krasznahorkai László új könyvében,...
Darvasi László
Képzeletbeli német kisvárosban időzünk, valamikor a romantika idején. Ködös, késő őszi napokon magyar sellőt szállítanak a településre. Csakhogy a lény elszökik, majd furcsa szerelembe keveredik a szénégető...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ