Generációk estje # 2. - Dés László, Dés András, Esterházy Péter és Esterházy Marcell estje
Zene, irodalom, képzőművészet - család, tanítás, saját út - Generációk estje az Esterházy és Dés családdal február 28-án 19.00 órakor a Hadik Irodalmi Szalonban.

 Hadik Irodalmi Szalon vol.25.

Generációk estje # 2.

Dés László, Dés András, Esterházy Péter és Esterházy Marcell estje

2013. február 28. 19.00

Hadik Kávéház

 

A Hadik Irodalmi Szalon 2013 februári rendezvénye egy korábban elindított sorozat második "darabja". Több, mint két éve hónapról hónapra valamely téma, személy vagy kötet, évforduló köré rendezzük estjeinket, s hívjuk meg az irodalom, a képző-és zeneművészet területéről a legkiemelkedőbb alkotókat, izgalmas, inspiráló beszélgetésekre, közös fellépésre.

2012 októberében, egy hagyományt elindítva Generációk estjét tartottunk. Alapvető ötletünk és célunk az volt, hogy különböző választ találjunk, kapjunk a gyerekkorunk óta bennünk levő kérdésre: azon kívül, hogy arcot, testet, mozdulatot vagy tekintetet öröklünk őseinktől, nagyszüleinktől vagy szüleinktől, vajon sorsot, döntés-reakciókat, választásokat és életpálya-vonzalmat is hordozunk a vérünkben? 

Teher vagy könnyedség egy alkotó szülő mellett felnőni? Állandó összehasonlításban lehet igazán felszabadultan alkotni? Jobban figyelnek ránk, ha művész valamelyik felmenőnk? 

A Hadik Irodalmi Szalonban a Generációk februári estjén ismét az irodalom és a zene kerül előtérbe - vendégeink amellett, hogy jó barátok, két apa-fiú páros lesz, mindannyiunk kedvencei, akiket tisztelünk, olvasunk, hallgatunk, s tehetséges gyermekeiket pedig figyeljük már jó ideje!


Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző. Fiatalon kezdett zenélni. A nyolcvanas évek végén Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel megalapította a Trio Stendhalt. A Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekarvezetője volt. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. 2003-ban új együttest alapított Dés Sextet néven, melynek szaxofonosa lett. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, számtalan magyar film és musical zenéjét szerezte - az Egymásra nézve, a Szerelem első vérig, A sose halunk meg, A miniszter félrelép, az Üvegtirgris csak pár ezek közül.

Fia, Dés András "szintén zenész". Már kisiskolás korában zenélni kezdett klasszikus ütőhangszer szakon, majd gimnazistaként a szefárd-zsidó zenét játszó Hey Band tagja lett. Az egyik zenekarból adódott a másik, hamarosan több világzenét játszó együttesbe is meghívták. A Jazz + Az ütőse volt. Dolgozott, dolgozik Balázs Elemérrel, Mitsourával (Juhász Miczura Mónika énekesnő csapata), Palya Bea Zenekarának négy éve a tagja, Szalóky Ági három zenekarában is játszik, emellett Lukács Miklós kvintettjében és Lantos Zoltán Mirrorworld nevű zenekarában is tag. Saját triója, a Dés András Trió 2007 óta létezik. 

Esterházy Péter író. 1974-ben az ELTE-n szerzett matematikusi diplomát (szakdolgozatának címe: Optimum binary search trees), majd a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író.Szellemi elődeit a Nyugat-Újhold (Kosztolányi-Ottlik) vonalon jelöli ki. Műveit mindannyian ismerjük, olvassuk, a Termelési regénytől a Bevezetés a szépirodalomba-ig, A Harmonia Caelestistől a Javított kiadásig, A szív segédigéitől az Egy nőig (Utóbbiról Nádas Péter így fogalmaz: "Esterházy regényével a magyar irodalom egy nagy könyvvel lett gazdagabb, és végre nagykorú.") Könyvei szinte a világ minden nyelvén olvashatóak. 

Fia, Esterházy Marcell képzőművész. 1977-ben született, Párizsban él és dolgozik. 2003-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén, 2004-ben Marseille-ben végezte a post-diplome-ját. Foglalkozik fotóval, videóval, készít installációkat. Számtalan önálló és csoportos kiállítása van, volt, Párizstól Rómán át Düsseldorfig, Debrecentől Brüsszelen át Észtországig. Művei a Ludwig Múzeum és a Fonds Communal d'Art Contemporain (FCAC), Marseille gyűjteményében is megtalálhatóak. 

Az est háziasszonya: Juhász Anna

Belépőjegy: 500 Ft, az estre a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen. Belépés és ülőhelyfoglalás 18.00 órától, az érkezés sorrendjében!

 

Mindenkit szeretettel várunk!

Juhász Anna

művészeti vezető

Hadik Irodalmi Szalon

+3670/564.71.24

Bővebb információ: http://www.facebook.com/events/491770504194077/

A 2022-es Petri-díjas kötet
,,Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött" - szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás...
Magzatpróza a szülésről és a születésről
Mit jelent életet adni, és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés...
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ