Rakovszky Zsuzsa a Trefort Irodalmi Esték vendége
Október 27-én Gintli Tibor beszélget Rakovszky Zsuzsával 17.30-tól az ELTE BTK A épületének Kari Tanácstermében.

Bölcsészkari líra - Trefort irodalmi estek

Nagyjából a XIX. század végéig gyakorta a jogi fakultás jelentette az írói munkásság előszobáját: sokszor jurátusok, ügyvédek léptek irodalmi pályára. A XX. század elejétől általánosabbá vált, hogy a (budapesti) bölcsészkar nyújtotta az írói, költői előképzést. Szerb Antal és nemzedéke nagyjából nevet is adott ennek az iskolázódásnak: „egyetemi irodalmat”, „bölcsészkari lírát” különítettek el.

Valóban érvényes e különbségtevés? Miben segítette a bölcsészeti stúdium a pályakezdést, a kibontakozást, miben nem? Bölcsészdiplomával rendelkező legjobb költőink, íróink miként emlékeznek az alma materre?

Egyetemünk fennállásának jubileumi, 375. esztendejében beszélgetéssorozatot kezdünk, melynek meghívottjai egykori diákjaink, ma az irodalmi élet meghatározó (költő) személyiségei, akiknek „civil” pályája nem az ELTE-hez kötődik. Természetesen reméljük: olyan alkotók is elfogadják később a meghívást, akik oktatói-kutatói hivatásuk folytán tanulmányaik végeztével sem kerültek az egyetem falain kívülre: Géher István, Nádasdy Ádám, Milosevits Péter és mások.

A Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet érintett dolgozóit nem említjük, mert e szervezeti egység – ezen belül elsősorban a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék – a sorozat kezdeményezője és koordinálója. A szervezés felelősei: Tarján Tamás docens, valamint Gintli Tibor docens (az ötletgazda), akik a beszélgetések előkészítése során, illetve a házigazda–kérdező szerepkörben legilletékesebb kollégáik segítségére számítanak.

A Dékán Úr által – nyár eleji megbeszélésünk alkalmával – kedvezően fogadott elképzelés színhelyének és időpontjának megválasztása a későbbiekben történik. Szólnak érvek a havonkénti és a kéthavonkénti jelentkezés mellett is. A sorozatot célszerű lenne október vége és november közepe közötti időpontban kezdeni, s a 2010–2011-es tanév befejezéséig legalább négy beszélgetést tető alá hozni.

A program

Október 27-én Gintli Tibor beszélget majd Rakovszky Zsuzsával, a december elsején megrendezésre kerülő beszélgetésen Fráter Zoltán partnere Kemény István lesz. 

 

A 2022-es Petri-díjas kötet
,,Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött" - szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás...
Magzatpróza a szülésről és a születésről
Mit jelent életet adni, és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés...
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ