Garaczi László Litera-díjas!
A Litera kihirdette Én nem fogom be című verspályázatának eredményét. A Litera-díjat 2012-ben Garaczi László nyerte el, a nyílt pályázat első díjasa: Horváth Viktor. - A cikkben megtekinthetik a LiteraTV felvételét is a díjátadásról.

A Litera Én nem fogom be címmel nemrég meghívásos és nyílt verspályázatot hirdetett, amelyre olyan közéleti/közérzeti költeményeket várt, amelyek aktuális állapotainkra - Magyarország helyzetére, az általános közérzületre, aktuális eseményekre - reflektálnak.

A meghívásos pályázaton részt vevő költők:
Balla Zsófia, Garaczi László, Kántor Péter, Schein Gábor, Szálinger Balázs, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina és Vörös István.

A verseket öttagú diákzsűri bírálta el: Balajthy Ágnes (Debreceni Tudományegyetem), Gál András (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Miklósvölgyi Zsolt (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Sinkovicz László (Szegedi Tudományegyetem), Szamák Anna (Pécsi Tudományegyetem).

A zsűri 2012. április 21-én a Litera díjátadó estjén kihirdette döntését. 2012-ben legjobbnak ítélte Garaczi László Így jobb, ha című művét.

A Litera-díjat tehát idén Garaczi László vehette át.

A nyílt pályázatot szakmai zsűri bírálta el: Bárány Tibor, Zalán Tibor és Keresztury Tibor, a Litera főszerkesztője.

Az Én nem fogom be című nyílt pályázatra beérkező 296 pályaműből a legjobbnak öt alkotó versét ítélte. A nyílt pályázat eredménye tehát:

1. díj: Horváth Viktor
2. díj: Molnár Krisztina Rita
3. díj: Nyerges Gábor Ádám
 
A szakmai zsűri dicséretét kapta: Várkonyi Gábor, Keserű Maxim.

A Maros Sörözőben tartott díjátadón felolvastak a kortárs költők. A díjakat átadta: Keresztury Tibor főszerkesztő. A Literáról és a díjról Sebők Marcell beszélt még. Az est háziasszonya Nagy Gabriella volt.

A jó hangulatról Bérczesi Róbert gondoskodott, a hivatalos díjátadó program után is.

Az idei Litera-díjat és díjátadást két nagylelkű magánszemély támogatta.
A nyílt pályázat díjait három könyvkiadó jóvoltából adhattuk át: a Magvető, a Libri és a Scolar támogatta díjunkat.

Nézzék meg a díjátadást, és hallgassák meg a verseket a Litera.hu -n!

A 2022-es Petri-díjas kötet
,,Egész úton azt nézed, / mi mindent hagytál magad mögött" - szólítja meg az Utószezon című vers beszélője Rékai Anett első kötetének olvasóját is. Mintha az elszakadás és a felszabadulás...
Magzatpróza a szülésről és a születésről
Mit jelent életet adni, és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés...
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ