Darvasi László - Magyar sellő
Megjelenés ideje: 2019-10-02
ISBN: 9789631439496
204 oldal
Ára: 3499 Ft
E-könyvben is
Magyar sellő
Képzeletbeli német kisvárosban időzünk, valamikor a romantika idején. Ködös, késő őszi napokon magyar sellőt szállítanak a településre. Csakhogy a lény elszökik, majd furcsa szerelembe keveredik a szénégető Jakab nevű fiával. A szénégető már csak gödröket ás. A gróf emberei rendszeresen köveket dobálnak, melyek megütnek embert, házat és állatot. A város lakói, becsületes polgáremberek, mindenféle kompromisszumok árán élni és boldogulni akarnak. Ám többnyire borsos ára van a túlélés, az alkalmazkodás kiváltásának. Mindeközben pedig keresik a sellőt.
A könyv a hatalom és az egyén viszonyát taglalja sokszor egészen nyers, máskor kifinomultabb, de mindig virtuóz írói megoldásokkal, miközben nemcsak történeteivel, de nyelvében is megidézi Heinrich von Kleistet. Az egymásba fonódó történetek regénye szól megaláztatásról, civil kurázsiról, erkölcsi botladozásról, bukásról és fölemelkedésről, beszél arcátlanságról, a hatalom nyelvéről, az eltagadott nyilvánvalóról, a normalitás elvesztéséről, a képmutatásról, a hiábavalóról, a csakazértis szembeszállásról.
SAJTÓ

Hogyan került külföldre a magyar sellő? Grozdits Hahó, Librarius.hu, 2019. 10. 22.

A lázadás fennkölt és trágár regénye – Darvasi László ártatlanságról és nevetésről. Csejtei Orsolya, Népszava, 2019. 10. 26.

Darvasi László: Magyar sellő. Márton Rozália, Ekultura.hu, 2019. 12. 28.

De ki ül a budin? Martzy Réka, Prae.hu, 2020. 02. 28.

A diktatúra természetrajza Szántai Márk, Kulter.hu, 2020. 08. 25.

Darvasi László 1962-ben született Törökszentmiklóson. Író, újságíró, drámaíró. Több műve számos nyelv fordításában is megjelent.
Fordította: Scholz László
García Márquez eddig sosem publikált kisregénye
Gabriel García Márquez sosem publikált kisregénye a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul Scholz László fordításában. Az öt rövid történet egy Ana Magdalena nevű asszonyról szól,...
Fordította: Szávai János
Két rendhagyó szerelem története
Kötetünk a Nobel-díjas író két kisregényét tartalmazza, amelyeket harminc év választ el egymástól. Mindkettő egy-egy szerelem története: Az Egyszerű szenvedély narrátora az ötvenegy...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Támogatók ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ