Megírt tenisz, leírt Connors (Népszabadság)
(kiadvány: Semmi negyven)

Megírt tenisz, leírt Connors

Budapest, Montana - Régi játékos, mai szerző zsenikről és más hősökről, az itthon vesztes úri sportról

Az első és az utolsó is született zseni. Az egyik ösztönös, a másik iskolázott. Maros András két legnagyobb kedvencével, John McEnroe-val és Roger Federerrel kezdődik, illetve zárul a negyvenkét éves író legújabb könyve.

A Semmi negyven című kötetet a szerző teniszmemoárnak hívja. Az egykor korosztályos ranglistán harmadik helyig eljutó, nemzetközi versenyeken szép eredményeket elérő Maros visszaemlékezése a fehér sportban eltöltött jó egy évtizedére egyben korrajz is. A rendszerváltás környéki Magyarország lenyomata, sok humorral fűszerezve.

Ötödik könyvének fejezeteit egyegy nagy teniszezőről nevezte el a prózai művek mellett színdarabok és forgatókönyvek szerzőjeként szintén ismert Maros. McEnroe-tól Federerig jó néhány klasszis – például Mats Wilander, Boris Becker, Pete Sampras – sorakozik egymás mellett. A fejezetek névadóihoz gyors összeadással több mint hetven Grand Slam-torna és 530-at meghaladó ATP-torna-győzelem köthető.

Egyvalaki azonban hiányzik, méghozzá az amerikai Jimmy Connors.

– Sosem tartottam őt érdekesnek. Ráadásul egyszer úgy viselkedett, hogy örökre leírta magát nálam. Az egyik döntőben átment McEnroe térfelére, és két ujját egymáshoz közelítve azt üvöltötte neki: Ilyen kicsi McEnroe-t csinálok belőled! – idézte fel Maros, hogy hol szakadt el a szál.

A cikk folytatását ide kattintva tekintheti meg »

Dési András

Forrás: www.nol.hu

 

2013-06-14 13:22:03
Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak...
Fordította: Győri László
Végre magyarul is olvasható Marcel Beyer nagy sikerű regénye, amelyben a Nobel-díjas Konrad Lorenz alakja elevenedik meg.
Hermann Funk először gyerekként, az 1930-as években találkozik...
Radnóti Sándor esztéta, filozófus könyve egy memoár helyetti memoár: személyes emlékekben bővelkedő portrék füzére, amelyek egy hosszabb interjúval kiegészítve mégiscsak kirajzolják...
Rajk Lászlóval, aki idén töltötte be 70. életévét, 2009-ben készített életútinterjút Mink András - ennek egy 2019-es beszélgetéssel kibővített, szerkesztett változatát adjuk közre...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ