No Satisfaction (Librarius)
(kiadvány: Pesti barokk)

Koszta regénye tökéletesen alkalmas arra, hogy tovább táplálja a „romkocsmák mélyén busongó” mai elit retrófílingjét. Mészöly Ági kritikája Dés Mihály Pesti barokk című könyvéről.pesti barokk

Egy elcseszett korban egy elcseszett nemzedék. Támolyog, tántorog, reggelente fejfájással ébred. Bárki mellett, random. Hatvannyolcban még Nagy Generáció voltak, nyolcvannégyben ők azok, akik hatvannyolcban a Nagy Generáció voltak, semmi több. Ja, bocs, a leendő rendszerváltó értelmiség. A leendő rendszerváltó értelmiség üvegesen mered maga elé, hányás előtt vagy után. És. Csajozni próbál, de még az se jön össze neki. Nem csoda, ha a négyes metróba is belebukott. Valamivel összetettebb feladat, mint felszedni egy luvnyát. Szerintem.

Apámék nemzedéke. (Francokat, apám nyolcvan óta a sógoroknál fusizott, hordta haza a barbikat meg a banánt a lányainak talicskával. Akkor dobbantott, amikor a főnöke végre rábólintott az évtizedes könyörgésére. Igen, beiratkozhat a jogi karra. Majd, a marxista-leninista főiskola elvégzése után. Az ő hátterével, ugye, ez érthető.

Apám apja kisiparos volt. Osztályellenség. Kabátokat javított a Mária utcai szobakonyhában.

Apám szerint nem volt érthető. Még aznap kilépett a vállalattól, talált egy havert, aki havonta megírta azt a meghívólevelet, és egy hét múlva már a vasfüggöny túloldalán tolta a talicskát. Így lettem én első generációs értelmiségi, így nem lett apám része a rendszerváltó elitnek.

Van mire büszkének lennem.)

Vissza a Pesti barokkhoz. Mert Dés Mihály sikerkönyvéről beszélünk. Mindenki arról beszél, nem? Még túrákat is szerveznek a szent helyekre. Fészek, Hidegkút, Balettcipő. Csoportoknak kedvezmény. Az úri közönség táncol.

Szóval apám nemzedékének krémje, az elit, aki nem alkuszik meg, nem elégszik meg azzal, hogy az ő apáinak ellentmondásokkal és megalkuvásokkal és hazugságokkal teli életét folytassa. Többre vágyik. Távlatra, igazi választási lehetőségekre. A szabadság felé tör, kérlelhetetlenül. Aztán meghallja, hogy buli van a Fészekben, és ahol buli van, mindig van egy jó segg is. A teljesség várhat, de a mai numeráról nem szabad lemaradni.

Megdugni egy csajt és nyomot hagyni maga után – a két alapvető drive a „főhős”Koszta János életében. Mindkét vonalon tehetséges, de képtelen bármit végigcsinálni. Az egy idegösszeomláson kívül, az összejött rendesen. Ennek következtében Koszta Hidegkúton próbálja újraépíteni magát, és megírni történetét. Minden fejezetnek új formát választ, képtelen elköteleződni, a készülő mű – mely megörökíti saját létrejöttét is – inkább hajaz koncepciótlan patchwork terítőre, mint bármi másra, a bármi halmazába beleértve a fikuszt és a regényt is.

A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Mészöly Ági, Librarius.hu, 2013. augusztus 2.

2013-08-02 15:57:19
Fordította: Győri László
Végre magyarul is olvasható Marcel Beyer nagy sikerű regénye, amelyben a Nobel-díjas Konrad Lorenz alakja elevenedik meg.
Hermann Funk először gyerekként, az 1930-as években találkozik...
Az 1972. szeptember kilencvenkét prózaverse - mozaikszerű fejezetekből álló regénye - egy szerelmi kapcsolat eleven emlékének, és általában a szerelem titkának, fájdalmának és misztikumának...
Radnóti Sándor esztéta, filozófus könyve egy memoár helyetti memoár: személyes emlékekben bővelkedő portrék füzére, amelyek egy hosszabb interjúval kiegészítve mégiscsak kirajzolják...
Rajk Lászlóval, aki idén töltötte be 70. életévét, 2009-ben készített életútinterjút Mink András - ennek egy 2019-es beszélgetéssel kibővített, szerkesztett változatát adjuk közre...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ