Az LSD Nyomozóiroda munkában (KönyvesBlog)
(kiadvány: Beépített hiba)

Tulajdonképpen minden egyben van egy jó kis hétvégi hard-boiledhoz, Chandler és Hammett torkán azonban valószínűleg megakadt volna a pipafüst, ha a kezükbe kerül a Beépített hiba. Thomas Pynchon regényében kaliforniai hippik, gátlástalan ingatlanosok, megbízhatatlan zsaruk és nők, csempészek és bérgyilkosok kergetik egymást, miközben javában zajlik a Manson-per, a háttérben pedig a The Beach Boys meg a The Bonzo Dog Band zenél. Bang bang.

Doki Sportellót semmiképpen sem lehetne hétköznapi detektívnek nevezni. Igaz, hogy van irodája, ez az LSD (Láthatatlanul, Sikeresen, Diszkréten) Nyomozóiroda, melynek logója egy óriási bevérzett szemgolyó (lásd a magyar kiadás borítóját), az ügyfelek fogadása helyett azonban legtöbbször betépni jár oda. A legújabb megbízatása ugyanakkor szintén nem átlagos: volt barátnője, Shasta keresi fel, aki szeretője, egy Mickey Wolfmann nevű – amúgy nős – ingatlanos nagyágyú eltűnése ügyében keresi meg a magánnyomozót. A nő arra kéri Dokit, hogy bukkanjon a férfi nyomára, attól tart ugyanis, hogy a feleség és az asszony szeretője (ez már csak egy ilyen család) állította félre az útból a pénzes ingatlanmágnást.

Doki vajon akkor is vállalta volna az ügyet, ha előre látja, mi vár rá? A válasz egyértelműen igen, ezt a munkát ugyanis (akárcsak sok másikat) nem feltétlenül a pénzért vállalja. Az egyszerű családi perpatvarnak látszó ügy szálai mindenesetre messzire futnak, a nyomozás menetét pedig vietnami drogcsempészek, meghalt, majd váratlanul feltámadt jazz-zenészek, válogatott bérgyilkosok, rendőrspiclik, kellően kattant zsaruk, és egy gigantikus adag marihuána teszi változatosabbá.

Sportello szinte állandóan be van állva, tripjei gyakran egybecsúsznak a valós eseményekkel (ami a szöveg befogadását nem feltétlenül könnyíti meg), hallucinációi pedig időnként ijesztő formát öltenek: „Doki hirtelen arra eszmélt, hogy a hátborzongató régi udvarház folyosóin keresztül menekül, mögötte bizonytalan számú vijjogó, húsevő teremtménnyel”. Ez az a pont nagyjából, ahol a hard-boilos párhuzam megbicsaklik. Mert igaz ugyan, hogy számos egyezés van a klasszikus noir és hard-boiled vonallal – ott van rögtön az obligát megbízás, a saját értékrendje mentén eljáró detektív, aztán a főhős életét megkeserítő nők, az erőszak, az erőteljes párbeszédes forma, és talán még a minimalista leírásra is akad példa, a klasszikus noirokra jellemző realisztikus ábrázolásmód azonban a legnagyobb jóindulattal sem található a Beépített hiba sajátosságai között.

Pynchon itt aztán teljesen szabadjára engedi magát és hősét: Doki ugyanis az idő nagy részében szív-sűrít-gyújt-kipufog vagy ha azt nem, akkor gyújt-szív-lenntart-kipufog. Na, jó, meg egy kicsit nyomoz is. Előtte-mellette-mögötte pedig felvonul a dél-kaliforniai szörfös-zenés szubkultúra színe-java. A flower power itt azonban nem igazán tudott szárba szökkenni. Doki senkiben, még a hozzá legközelebb állókban sem bízhat („Szerintem az ember soha nem lehet eléggé paranoiás.”), és nem csak az egyes emberekről, de hamarosan magáról az ügyről is kiderül, hogy nem feltétlenül az, aminek látszik.

A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Kiss Orsi, KönyvesBlog.hu, 2013. november 24.

2013-11-24 13:26:34
A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. Erdős Virág az utóbbi néhány évben sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között,...
Mindannyian ismerjük azokat a pillanatokat, amelyekben egyedül vagyunk: az elalvás, az ébredés előtti perceket, amikor már tudjuk, hogy valamit épp elfelejtünk, de már nem tudjuk, hogy mit. Krusovszky...
Fordította: Morcsányi Géza, Kántor Péter
Ljudmila Ulickaja új elbeszéléseiben a hétköznapi és a megmagyarázhatatlan fonódik egymásba elválaszthatatlanul. Hősei idősödő, magányos figurák, akik megpróbálják rendezni a konfliktusaikat...
Fordította: Patat Bence
Utolsó előtti kötetéhez érkezett Knausgard nagyszabású regényfolyama, a Harcom.
Az Álmokban a fiatal felnőtt Karl Ove Bergenbe költözik, hogy a helyi íróakadémiára járjon, és teljesen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ