Megkérdeztük Babiczky Tibort (Bárka Online)
(kiadvány: Magas tenger)

Több sikeres verseskötet után miért kezdtél el regényt írni?

A „sikeres verseskötet” eleve oximoron. Baj vagy nem baj: tény. Mindenesetre az is tény, hogy nem az úgynevezett siker miatt kezdtem el prózát írni, hanem azért, mert volt – és még talán van is – egy csomó olyan történetem, amit képtelenség versben elmondani. Már a ballada mint műfaj is – mondom ezt utólag, okosan – jelezte ezt a változást. Egyébként pedig nem regényt kezdtem el írni, hanem történeteket, végül pedig összeállt egésszé. Hogy regény-e? Lehet az is.

És miért pont „krimit”? Milyen kapcsolat van a regényírás és az általad sokszor recenzált skandináv krimik között?

A Magas tenger nem krimi. Bár ha valakinek ez nagyon fontos, akkor nevezheti annak. Szerintem jó és rossz könyvek vannak. Ezen belül pedig sokféle zsáner. Ilyen zsáner a krimi is. De ilyen az úgynevezett szövegirodalom is. Vagy a mágikus realizmus. A Bűn és bűnhődés krimi? Vagy Csabai László kiváló regénye, a Szindbád Szibériában krimi? És az Elkéstél, Terry? A skandináv vonalból Nesbot tartom a legtöbbre. A Harry Hole sorozat tíz kötete ugyanolyan igénnyel megírt – jelenkori – történelmi tabló, mint amilyen a Háború és béke. Ezzel persze nyilván sokan nem értenek egyet. De nem is ex cathedra mondom.

Kérdéses a könyv műfaji besorolása. Egy közös ismerősünkkel, Tomaji Attila költővel leveleztem a Magas tengerről, s ő írta, hogy: „Apropó, kíváncsi lennék, milyen műfaji megoldást javasolnál rá, mert nem krimi, de nem is szépirodalom, de a szépkrimi elnevezés nem hangzik túl jól.” Hát igen, pusztán kriminek túl szép, szépirodalomnak túl krimi. Te hova sorolnád?

A közmegegyezés szerint Bach komolyzene. Ligeti is, Górecki is stb. És például Duke Ellington? Vagy Jimi Hendrix? Vagy Lhasa de Sela? A Metallica? Az nem „komoly”? A Magas tenger egy könyv. „Próza az, amit kinyomtatnak” – írta Ottlik. Ilyen egyszerű. A releváns kérdés nem a műfajára vonatkozik, hanem arra, hogy működőképes-e vagy sem. Megérinti-e az olvasót vagy sem. A többi csak szócséplés.

A regényírás egy kísérlet, egy kis megpihenés két verseskötet között, vagy várhatunk még tőled a későbbiekben is prózát? Hogy érzed most?


Megvan a fejemben a következő regény első jelenete. De ettől még felelőtlenség volna kijelentenem, hogy biztosan írok még prózát.

A teljes cikk itt olvasható »  

Forrás: Ayhan Gökhan, Bárka Online, 2014. január 28.

2014-01-28 15:41:08
Bourdeaut, Olivier
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Egy kisfiú meséli el családja titokzatos tündöklését és bukását. A tehetős család mintha a világon kívül élne, barátok, mulatságok töltik ki napjaikat hol Párizsban, hol spanyolországi villájukban. A szülők...
Kovács András Ferenc
"Örömzene darabokban"
Kovács András Ferenc hatvanadik születésnapjára maga válogatott verseket eddigi életművéből, így a zenei témákban és motívumokban gazdag kötet tekinthető a formabravúrjairól híres költő lírai önarcképének,...
Závada Pál
Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei - a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak,...
Schein Gábor
Az újrakezdés regénye
Kiefer, a magányos és elszigetelt kisvárosi számtantanár fokozatosan kénytelen rádöbbenni arra, hogy addigi élete és hivatása tarthatatlan és értelmetlen. Mindezt jegyzeteiben akkurátus pontossággal rögzíti...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ