Bolyongások egy maszkulin világban ‒ Beszélgetés Krusovszky Dénessel (Irodalmi Szemle Online)
(kiadvány: A fiúk országa)

Irodalmi Szemle: A fiúk országa címmel jelenik meg novellásköteted az idei Ünnepi Könyvhétre a Magvető Kiadónál. Talán sokakat meglep ez a váltás, hiszen eddig egy markáns költői nyelv működtetésén dolgoztál. Régóta készülődik benned a prózaíró?

Krusovszky Dénes: Azt hiszem, igen, bár ez a kötet nem annyira az elmúlt években hébe-hóba írt kisprózák gyűjteménye, hanem egy intenzív alkotói periódus eredménye. Mindig is érdekelt a próza, a novella pedig különösen, hiszen rendkívül sokrétű és kiismerhetetlen műfaj, ami a rövid terjedelemmel fordított arányban kínál kísérletezési lehetőséget, s ennyiben a költészettől sem áll távol. De mindezeken túl a történet mint olyan izgatott, azt gondolom, ezek történetcentrikus szövegek, s hogy épp most jelentek meg, talán azért van, mert mostanra halmozódott fel, rendszereződött és tisztázódott le bennem sok korábban is már ott kavargó történetszilánk.

ISZ: Új köteted már címében sejteti, hogy a „fiúság” kérdése egy fontos tematikai elemként jelenik meg benne, s ezt a felvetést az eddig publikált novelláid egyike-másika (pl. a Holmiban közölt Mielőtt apámat kettéfűrészelték c.) is megerősíti. Mennyire inspiráltak az elmúlt évek magyar „apakönyvei” a kötet születésekor?

KD: Nem különösebben, vagy legalábbis nem közvetlenül. Az én novelláimban az apa‒fiú viszony ugyan felbukkan egyszer-egyszer, de azt hiszem, hogy ennél fontosabb az egyén és a külvilág, az egyén és a környezet viszonya. Vagyis, hogy van egy világ, amely férfielven működik, amely folyamatosan klisé-szerepekbe kényszeríti a férfiakat (és persze a nőket is), amiket azonban az egyes ember nem tud nem tehertételként megélni, s ebből számtalan konfliktus fakad. Az én férfi szereplőim sokszor elveszetten bolyonganak egy maszkulin világban, s ez infantilizálja őket, fiúk lesznek, zavart kamaszok, akik nem találnak nyelvet a másik megszólításához.

ISZ: Egy, a Prae.hu-nak adott interjúban azt nyilatkoztad, az autobiografikus írást arrogánsnak tartod. Elég szigorú megítélés ez, ezek szerint te tudatosan tartod távol az írásaidtól az önéletrajzi vonatkozásokat?

KD: Tényleg ezt mondtam, de ugyanakkor hozzátettem, hogy „mostanában azt tapasztalom, hogy nagyobb késztetés van bennem a saját életemet alapanyagként használni az íráshoz”. Amikor a Prae.hu-nak nyilatkoztam, elsősorban a líráról beszéltem, amiben az írói szubjektum, az én, sokkal absztraktabb formában vetül a szövegre, keveredik a sorok közé, mint a próza esetében. Ugyanakkor a prózát sem érdemes zsigerből referenciálisan olvasni. Igaz ugyan, hogy ezekben a novellákban vannak önéletrajzi elemek vagy helyszínek, de minden oldalról fikció veszi őket körbe, s nem is annyira az olvasó, mint inkább az író, tehát a saját magam számára van jelentőségük (mivel segítenek a történetvezetésben).

[...]

A teljes interjú itt olvasható »

Forrás: Irodalmi Szemle Online, 2014. június 14.

2014-06-14 12:30:07
Lispector, Clarice (1920–1977)
Fordította: Bense Mónika
Egy fiatal lány a dzsungelből Rio de Janeiróba kerül gépírókisasszonynak: vajon az ő ártatlansága lesz erősebb vagy a nagyváros nyüzsgése? Ezt a történetet meséli el Clarice Lispector, vagyis az a férfi,...
Davis, Lydia
Fordította: Mesterházi Mónika
Abszurd történetek a hétköznapokról
Lydia Davis különleges novellái megújították a műfajt, és a kortárs amerikai irodalom megkerülhetetlen figurájává tették szerzőjüket. A flash fiction koronázatlan királynője olyan egyetemes emberi tapasztalatokat...
Závada Pál
Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei - a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak,...
Schein Gábor
Az újrakezdés regénye
Kiefer, a magányos és elszigetelt kisvárosi számtantanár fokozatosan kénytelen rádöbbenni arra, hogy addigi élete és hivatása tarthatatlan és értelmetlen. Mindezt jegyzeteiben akkurátus pontossággal rögzíti...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ