Akik feldúlták a Pál utcát (Vs.hu)
(kiadvány: Holtverseny)
Az úgynevezett coming of age történetek fiatalkorunk legszebb időszakába repítenek vissza bennünket. Nosztalgiával éljük át újra az ártatlanság elvesztésének éveit, hisz sokkal komolyabb megpróbáltatásokat éltünk át azóta. Csili a vibrátoron, nihilista hideg zuhany, cinkeducogtatás és nyolcasok mindenhol. Ha unja már a Tüskevárat és a Pál utcai fiúkat, akkor mutatunk három új vagány magyar regényt a felnövésről.

Totth Benedek: Holtverseny

Cormac McCarthy, Chuck Palahniuk és Stephen King 37 éves fordítója tavaly jelentkezett első regényével, a Holtversenyen pedig érezhető, hogy többéves műfordítói munkája során alaposan kitanulta a lendületes prózaírás mesterfogásait. A könyvbe belelapozva könnyen elfoghatja az olvasót az érzés, hogy nem is hazai író munkáját olvassa, miközben szereplői magyar középiskolás fiatalok, akik egy meg nem nevezett vidéki városban szakítják le a szex és a drogozás tiltott gyümölcseit. A gátlástalan úszóversenyzők azonban nemcsak a medence klóros vizében, hanem a bűnben is egyre mélyebbre merülnek. A pörgős regény elején olvasható nyomasztó cserbenhagyásos gázolásból egy másik író talán egy egész lelkiismereti sorsdrámát kanyarítana, Totth Benedek hősei viszont másnap szemrebbenés nélkül folytatják ott, ahol előző éjszaka abbahagyták. Veszett bulik és kemény edzések töltik ki mindennapjaikat, miközben a történet egyre eszelősebbé és komorabbá válik, hogy aztán egy horrorfilmbe illő jelenetbe torkolljon. A Derítő nevű mocsaras ingoványban egy hete úszkáló holttest képe még sokáig fog kísérteni bennünket, de bármennyire lelketlennek tűnnek is ezek a srácok, arra mi sem számítottunk, hogy a fináléban hidegvérrel elkövetett gyilkosság tesz majd pontot kamaszkoruk és barátságuk végére.

A Holtverseny hideg zuhanyként érheti az edzetlen olvasókat, mert Totth Benedek egy nyers és nihilista világot tár elénk, amelyben a gonosz heccnek induló szívatások könnyen elfajulhatnak. Csili a MILF anyuka vibrátorára kenve, titokban egymásnak adagolt potencianövelő szer az úszóverseny előtt, és a véletlenül beűrsütizett apuka fetrengése tévénézés közben ez csak néhány pofátlan stikli azok közül, amikkel a fiúk unalmas napjaikat igyekeznek feldobni.

Totth Benedek nem moralizál, könyvével mégis erőteljes állítást fogalmaz meg a 2010-es évek magyar fiataljairól. Több mint száz évet kellett várnunk arra, hogy egy regény végre letaszítsa trónjáról A Pál utcai fiúkat, bár jó szívvel azt azért mégsem mernénk javasolni, hogy a kötelező olvasmányok listáján is az élre törjön, és Kacsa, Bója és Zolika vegyék át Nemecsekék helyét a grundon.
 
[...]

A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Bajtai András - Sirokai Mátyás, Vs.hu, 2015. január 18.
2015-01-18 12:22:13
Fordította: Győri László
Végre magyarul is olvasható Marcel Beyer nagy sikerű regénye, amelyben a Nobel-díjas Konrad Lorenz alakja elevenedik meg.
Hermann Funk először gyerekként, az 1930-as években találkozik...
Az 1972. szeptember kilencvenkét prózaverse - mozaikszerű fejezetekből álló regénye - egy szerelmi kapcsolat eleven emlékének, és általában a szerelem titkának, fájdalmának és misztikumának...
Radnóti Sándor esztéta, filozófus könyve egy memoár helyetti memoár: személyes emlékekben bővelkedő portrék füzére, amelyek egy hosszabb interjúval kiegészítve mégiscsak kirajzolják...
Rajk Lászlóval, aki idén töltötte be 70. életévét, 2009-ben készített életútinterjút Mink András - ennek egy 2019-es beszélgetéssel kibővített, szerkesztett változatát adjuk közre...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ