“Szeretnék valami szépet és biztatót mondani, de nem tudok” – Potozky László (Könyvhét)
(kiadvány: Éles)

Potozky László legújabb alkotása egy ijesztő regény. Na persze nem vámpírok vagy éppen szörnyek miatt félelmetes ez a könyv, hanem azért, mert a mai valóság ihlette. Disztópiáról, a modern korról és reménytelenségről beszélgettünk az íróval.

– Milyen indíttatásból kezdett el írni?

– Húszéves koromban, Kolozsváron gondoltam először arra, hogy író legyek. Akkoriban mondhatni egyfajta szociális válságban voltam, és az első indok az írásra – amely aztán idővel szertefoszlott – az volt, hogy én is legyek valaki, kicsit becsüljenek meg, esetleg ámuljanak el rajtam a környezetemben élők, ha már a konvencionális, bulizós-ivós-hülyülős fronton nem sikerült bizonyítanom. Akkoriban hagytam ott az első egyetememet, a pszichológia szakot, nem kibuktam onnan, csak bele, nem bírtam tovább csinálni, képtelen voltam a sok invalid elméletet magolni. Kicsit gyerekes ez, tudom, de akkoriban tényleg szükségem volt arra, hogy érezzem, mégsem vagyok teljesen vesztes. Így kezdtem el írni.

– Legújabb könyvét, az Élest mi ihlette?

– Sokat hallottam olyan egyetemista lányokról, akik prostitúcióból tartják el magukat, de városi legendának hittem ezeket a sztorikat. Aztán egyszer Pesten, amikor még nem laktam itt, visszafelé tartottam a szállásomra a Thököly úton. Ott történt az, ami az első szikrát adta: egy teljesen átlagosan kinéző lány odajött hozzám és azt kérdezte, nincs-e kedvem csinálni valamit? Döbbenetemben csak ráztam a fejem, mert tudtam, hogy ő azok közül való, akikről csak a kocsmaasztal mellett hallottam. Aztán később a kezembe került egy Stasiuk-novella, ami szintén löketet adott. Végül csalódtam a szövegben, mert rájöttem, hogy többet, mást vártam tőle, de gondoltam, legalább azt az életérzést, hangulatot, amit beleképzeltem, megtartom magamnak, hátha jó lesz még valamire. Jó is lett, megihlette az Élest.

– Esetleg önéletrajzi elemeket is találhatunk a regényben?

– Az írók azt hiszem akaratlanul is elhintenek önéletrajzi utalásokat az írásaikban. Így én is hiába tagadnám, még azok is rájönnek erre, akik nem tudják, mik történtek velem egyetemista koromban. Persze semmit sem vettem teljesen át a valóságból, mindent a próza világához igazítottam. Szóval igen, a saját valóságomból is gyúrtam bele a cselekménybe, kicsit talán nagyobb mértékben, mint az előző írásaimban. De szinte minden esetben hozzátettem vagy elvettem valamit. Távolról sem önéletrajz-írás volt a célom, hanem az, hogy a képességeimhez és tudásomhoz mérten a lehető legjobb regényt csináljam meg.

– A regényben megjelenő valóságnak mennyi köze van a mai fiatalság világképéhez?

– Nehéz kérdés. Az én saját világképemhez rendkívül sok köze van az Élesnek, akár azt is mondhatnám, hogy többnyire ilyennek látom a világot, de ki vagyok én, hogy az összes generációbélim nevében véleményt mondjak? Valamennyi köze az Élesnek viszont biztosan van a nemzedékem világképéhez, hiszen én is tagja vagyok ennek a korosztálynak. Különösen azokéval egyezhetnek a regényben foglalt meglátásaim, akik hozzám hasonló személyiségek: kissé borongósak, van bennük valamennyi szociális érzékenység, kritikusok, humanisták, és a legkisebb igazságtalanságon is képesek feldühödni, még akkor is, ha az nem velük történik.

[...]

A teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Kurcz Orsi, Konyv7.hu, 2015. június 3.

2015-06-03 11:56:17
A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. Erdős Virág az utóbbi néhány évben sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között,...
Mindannyian ismerjük azokat a pillanatokat, amelyekben egyedül vagyunk: az elalvás, az ébredés előtti perceket, amikor már tudjuk, hogy valamit épp elfelejtünk, de már nem tudjuk, hogy mit. Krusovszky...
Fordította: Morcsányi Géza, Kántor Péter
Ljudmila Ulickaja új elbeszéléseiben a hétköznapi és a megmagyarázhatatlan fonódik egymásba elválaszthatatlanul. Hősei idősödő, magányos figurák, akik megpróbálják rendezni a konfliktusaikat...
Fordította: Patat Bence
Utolsó előtti kötetéhez érkezett Knausgard nagyszabású regényfolyama, a Harcom.
Az Álmokban a fiatal felnőtt Karl Ove Bergenbe költözik, hogy a helyi íróakadémiára járjon, és teljesen...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ