Levetkőzni a jófiúságot. Interjú Grecsó Krisztiánnal (Népszabadság)
(kiadvány: Jelmezbál)

Versekkel kezdte, majd szép lassan nemzedékének egyik legsikeresebb írójává vált. Ha divatot még nem teremtett is, de Grecsó Krisztián regényeinek megjelenése eseménnyé vált. Így van ez legújabb könyvével, a Jelmezbállal is. Női hősökről, a tavaszi kapálásról és a júdáspénzről beszélgettünk.

– Mi a népszerűség ára?

– A sikernek sokféle fokmérője meg arca van és bizony sokféle ára is. Kritikai? Olvasói? Nemzetközi? Mire gondol? Ráadásul minden pálya egészen más, máskor törik meg, máskor jönnek a pofonok. És persze mindenkinek megvan az erős és gyönge oldala.

Én a bicegő konyhaangolommal például nem tudom megtámogatni a nemzetközi jelenlétem, így aztán, ne beszéljünk mellé, gyakorlatilag nincs is olyanom.

De azért nem akarom kikerülni a választ. Mostanában, így néhány nappal a negyvenedik születésnapom előtt, gyakran elkap egy szorongás, hogy azzá a géppé, vagy mondom szelídebben: termékké lettem, amit én magam hoztam létre. Rettegek, hogy nem tudok kilépni belőle.

– Arra a fokú népszerűségre gondoltam, ami már jó értelemben márkanév is. Ahogy mondta is az előbb, az irodalom Pepsije vagy Zanussija: tudja az olvasó, hogy mit vesz. Letehető teher ez, vagy épp ellenkezőleg: felhajtóerő?

– Közhely talán, de minden regénynek megvan a maga regénye, ráadásul ez egy egységes folyamat. A könyv fogadtatása az előző értékelése is egyben. És nem elég ez, az új miatt az összes addigi is új pozícióba kerül, máshogyan fogjuk olvasni őket. Az én esetemben különösen, hiszen a szereplők visszajárnak, évtizedekre belakom a helyszíneket. Az olvasók, ha vannak, nagyon kritikusak, meglepően jó szemük van, és én legalábbis az utóbbi időben azt tapasztalom, meg is mondják pőrén a véleményüket. Szóval lehet mind a kettő, lendületet is kaphatok tőle meg lebénít. Rajtam is múlik.

– Pár évvel korábban még azt mondták, hogy nem jó, ha írás közben az olvasóra gondol a szerző. Sőt, lehetőleg úgy írjon, mintha az olvasó nem is létezne. Akkoriban az elzárkózó, arisztokratikus Mészöly Miklós volt az ideál. Mi változott? És mégis: milyen cifra dolgokat mondanak a kritikus olvasók?

- Írás közben én sem gondolok másra, se az olvasóra, se magamra, de az már egy éteri állapot. Ha megvan a nyelv, a világ, a karakterek, akkor már elérhetem az emlegetett és áhított mészölyi lebegést. Nekem ezek a szakmai szempontból legfontosabb és legélvezetesebb időszakaim. Addig viszont nehéz eljutnom, hiszen

le kell fosztanom magamról a szorongásaimat, a megfelelési kényszert, a jófiúságot.

Most, a Jelmezbál esetén ez biztosan sikerült. Ez nem jelenti azt, hogy a könyv jó, azt jelenti, hogy csak belső szempontjaim voltak. A napokban egy paksi könyvbemutatón már volt olyan olvasó, aki másodszorra olvassa, jegyzetel, lapozgat, családfát rajzol. A nyugdíjas tanárnő rám nevetett, hogy nehéz, sokat lapozgat ugyan, de élvezi. Most akkor Mészölynek van igaza, nem?

– Még az is lehet. Viszont eléggé talányos műfajú az új regény. Egyszerre bűnügyi történet, családregény, novellafüzér, amelynek szálai végül összeérnek. Mi volt meg belőle leghamarabb: a gomb vagy a kabát?

[...]

A válasz és a teljes cikk itt olvasható »

Forrás: Papp Sándor Zsigmond, Nol.hu, 2016. május 8.

2016-05-08 17:26:15
BECKETT, SAMUEL
Samuel Beckett Watt című regénye különös olvasmány, cselekményét leírni szinte lehetetlen. Watt-tal történnek bizonyos dolgok, tesz bizonyos dolgokat, részt vesz bizonyos beszélgetésekben, majd a történet...
DÜRRENMATT, FRIEDRICH
Fordította: Kurdi Imre
Az öreg hölgy látogatása mesteri dramaturgiájával, tragikomikus karaktereivel és sötét humorával a 20. század szorongó életérzésének emblematikus megtestesítőjévé vált. A darab, amely első bemutatóin a...
Závada Pál
Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei - a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak,...
Schein Gábor
Az újrakezdés regénye
Kiefer, a magányos és elszigetelt kisvárosi számtantanár fokozatosan kénytelen rádöbbenni arra, hogy addigi élete és hivatása tarthatatlan és értelmetlen. Mindezt jegyzeteiben akkurátus pontossággal rögzíti...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ